Myrskyinen päivä Walesissa. Aamupäivän lajittelimme kirkolla pyhäkoulupapereita, iltapäivällä taas yksi laupias seurakuntamummo halusi ajeluttaa meitä pitkon Cardiffia ja illalla teimme päivälliseksi sienikastiketta lapsiperheelle. (Maistui ihan niin kuin äidin!) Sataa ja tuulee, tällaista on taivaltaa myöhäisessä syksyssä. On niin suuri valikoima ihmisiä ja kaupunkeja jo mahtunut matkalaukkuun, että ihan hirvittää kun miettii vielä mitä on tulossa. Mutta viimeisiä viikkoja viedään, eikä tiedä viitsiikö enää ostaa talvitakkia.
Viime viikon maanantaina lupsakka joulupukin näköinen Walesilais-mies poimi meidät Cardiffin asemalta kyytiin. Seuraan hyppäsi touhukas kolmen lapsen äiti, paikallinen ruustinna. Viikon ensimmäisen majapaikan oven avasi 86-vuotias saksalaistaustainen seurakunta-patriarkka. Lupsakkaat mummola toiveet karisi siinä silmänräpäyksessä, kun lakanat piti laittaa millilleen sänkyyn ja ruokapöydän säntillinen järjestys sekä saksalaiset kansanlaulut pudottivat todellisuuteen.
Niinpä me sitten Mariannen kanssa opittiin jokaisen kattilan oikea paikka ja veitsien järjestys ja pöytäprotokolla ja kärsivällisyydestä rakkaudessa: Jos piti herätä aamulla kahdeksalta, niin mummo arveli että oli parempi herättää tytöt varmuuden vuoksi seitsemältä. Paikkakunnan bussikuskikin oli ohjeistettu vahtimaan meitä että osattiin jäädä oikealla pysäkillä pois. Lakanat piti ripustaa narulle kulmasta ja toisesta ja vasta toiselle linjalle pyykkinarussa ja sitten sisäkulma kolmannelle. Omenat piti syödä kuorineen. Iso paistinpannu meni pinon alimmaiseksi ja kattilan kansi nurinpäin pinon ylimmäiseksi. Hillopurkin kansi ei saanut olla liian kiinni. Vesilasi piti lämmittää 45 sekuntia mikrossa. Neuroottiseksi meinasin jo itsekin tulla, kun jokaisella tavaralla oli sääntö ennen käytäntöä ja mummo vahti minua ja minä Mariannea ja toisinpäin. Samalla hengenvedolla voin sanoa, että aika, huolenpito ja kunnioitettavan iän mukanansa tuoma viisaus, sekä kristillinen vieraanvaraisuus koristi ja kaunisti mummon uurteisia kasvoja. On enemmän kuin ymmärrettävää, että liikuntarajoitteisuus ja huono kunto laittavat hallitsemaan kotia: viimeistä majapaikkaa tässä maassa ennen Taivaan kotia.
Pieni kylä, ystävälliset kyläläiset ja aurinkoiset syyspäivät sekä hetket mummon kanssa jolloin ei kiristänyt ja ruoka oli herkullista jäivät kiitoksella mieleen. Iloitsen myös siitä, että tuon sitkeän saksalais juurisen tervaskannon sydäntä ilahdutti meidän läsnäolo ja apu. Viikko oli siis mainio, mutta oli helpottavaa muuttaa nuoren pastoripariskunnan leppoisaan kotiin viikonloppuna. Uskomattoman ihanalle maistuu taas vapaus.
Tämä omituinen harjoittelujakso pienissä luterilaisissa seurakunnissa tulee päätökseen ensi viikon jälkeen. Tämän viikon kuluttua takaisin Borehamwoodiin Lontoon lähistölle. Paljon ei sielläkään ennätetä vanheta, kun käydään Cambridgessä itsenäisyyspäivän pippaloissa ja lähdetään yöreissulle Christchurchiin. Viimeinen viikko on sitten edesvastuutonta lomailua, lennetään Dubliniin ja Yorkin-kapunkiin, sitten minä palaan Suomeen. Niin monien kotien ja vieraanvaraisten käsien kautta on matka kulkenut viime viikot. Jokaisessa kasvossa näen jotain tuttua teistä hyvät ystävät, kukaan ei ole ollut minulle täysin tuntematon. Yöni nukun rauhallisesti ja päivät otan kerta-annoksina. Kunhan tässä nyt vain matkustetaan eteenpäin.
Huomenna aion lähteä keskustaan katsastamaan Cardiffin linnan, olenhan taas pääkaupungissa, tällä kertaa Walesin.